I lørdags blev Danish Adventure Film Festivals årlige awardshow afholdt, hvor der blev uddelt 10 priser, som alle hylder adventurefilm-genren.

Det handler om actionsport, eventyr og en god fortælling. Danish Adventure Film Festival viser adventurefilm på det store lærred, så publikum kan opleve eventyret på helt tæt hold og få adrenalinsus og inspiration fra verdens bedste ekstremsportsudøvere.

Her er de 10 vindere på årets adventurefilm festival, som løb med årets priser:

  1. Årets Bedste Film: ”Blocheads”

Genre: Klatring
Instruktør: Alastair Lee.
Medvirkende: Dan Varian, Ned Feehally, Dave MacLeod, Chris Davies, Dave “Sutty” Sutcliffe, Steve Dunning, Dan Turner, Ricky Bell, Mikey Cleverdon, Michaela Tracy, Pete Robbins, Greg Chapman m.fl.
Locations: England.
UK, 2016, 60 min.

Alastair Lee er ikke uden grund en af tidens mest spændende engelske klatrefilminstruktører, som altid har fingeren på pulsen, på hvad som rører sig i den core del af den engelske klatre undergrund. Med hans seneste film, Blocheads, tager han dig på tur ud og opleve nogle af Englands bedste boulders. Derudover viser han, hvorledes bouldering kan gå i blodet, og hvordan en uskyldig hobby mellem venner har udviklet sig til fanatisk træning og, ifølge ham, tidens mest spændende klatredisciplin.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Bedste Danske Film: ”A Sandstone Paradise”

Genre: Klatring
Instruktører: Mikkel Lima, Camilla Hylleberg.
Medvirkende: Bjørn Arnel Iisager, Thomas Brandt Kjær, Katrine Vandet Salling.
Locations: Danmark.
Danmark, 2016, 15-30 min.

Tag med når Mikkel Lima og Camilla Hylleberg følger et par af de stærkeste klatrere i Danmark i deres hverdag og på klatretur til Spanien. En tur, hvor nogle mål bliver indfriet, og andre mål forbliver projekter, der skal opnås. Filmen giver som sådan et indblik i deres træning og livsstilen som klatrere. Et indblik i hvad det kræver fysisk og mentalt for at skubbe grænserne.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Bedste Kortfilm: ”Con/Trast”

Genre: Surf
Instruktør: Jan Laumark.
Medvirkende: Victor David Rosario.
Locations: Danmark og den Den dominikanske republik.
Danmark, 2015/16, 6 min.

Surfing har for mange mennesker associationer til palmestrande, boardshorts og varmt, blåt vand. Vestjylland står på mange måder i kontrast til dette, men alligevel møder man hætteklædte surfere hele vejen langs den danske vestkyst. I filmen CON/TRAST præsenteres vi for dominikanske Victor Rosario, der gennem hele sin opvækst har levet som en eksotisk surfkliché i Caribien, men nu bor han under dansk postnummer i vindblæste Thy.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Actionsportsfilm: ”Annapurna III – Unclimbed”

Genre: Klatring
Instruktør: David Lama.
Produktionsselskab: Redbull TV.
Medvirkende: David Lama, Hansjörg Auer og Alex Blümel
Locations: Nepal.
Nepal, 2016, 12 min.

Kom med på en storslået ekspedition til den sydøstlige højderyg af Annapurna III sammen med David Lama, Hansjörg Auer og Alex Blümel på SE Ridgen af Annapurna III (7555m), som er kendt for at være en af de store uløste alpine gåder i Himalaya.

De tre østrigere var de første til at tage udfordringen op af et reelt forsøg på ruten, siden de britiske bjergbestigere Nick Colten og Tim Leach gjorde forsøget i 1981. “Det er et velkendt faktum at bjerge synes større nedefra, end de ser ud på billeder, men vi følte os meget små under Annapurna III”. David Lama beskriver sine følelser efter henstand under det mægtige bjerg. I en tre dages topforsøg klatrede, Lama, Auer og Blümel op til en højde af omkring 6500 meter rigtig svært og udsat terræn. Mens deres første dag blev klatret i godt vejr og gode betingelser, som tillod dem at gøre hurtige fremskridt, blev dagene efter præget af voldsomt nedbør. “Det var på den anden dag i opstigningen, hvor vi oplevede, hvor krævende denne rute er. Betingelserne for klatring var forfærdelige, det startede med at sne med kraftige vinde allerede før middag, det samme scenario gentaget på den tredje dag”. Auer beskrevet, tilføjer: “At finde steder med bivi blev også virkelig udfordrende”. Som Alex Blümel påpegede, var det ikke synligt fra Basecamp, hvor svært opstigning ville være. Lama beskriver i detaljer “på næsten alle pladser, har vanskelig blandet klatring tvunget os til at hænge vores is-værktøjer på vores sele og ty til direkte støtte. På grund af kulde, vinden, og det stærke snefald, klatrede vi i vores fulde vinter outfits”. Holdet indså at i disse forhold og med deres dermed langsomme tempo, så var chancerne for at nå toppen ganske beskedne. Ved modtagelse af endnu en dårlig prognose, som viste at vejrvinduet sluttede endnu tidligere end forventet, vidste de, at tilbagetog var den eneste mulighed.

Læs mere om filmen her.

  1. Årets Danske Actionsportsfilm: ”One & More”

Genre: Ski
Instruktører: Frederik Højgaard, Anders von Holck.
Medvirkende: Frederik Højgaard, Sune Buschmann, Simon Houlind, Malik Berthelsen, Thomas Trads, Tobias Himmelstrup, Rasmus Nielsen, Johan Duus.
Location: Sverige, Island og Østrig.
Danmark, 2016, 29 min.

Da danske Frederik Højgaard og Anders von Holck satte sig for fire år siden for at lave en ny dansk skifilm – og det er den første danske skifilm, der er blevet produceret de seneste 5 år. Oplev en gruppe danske freestylere udføre tricks i skandinaviske byer, tage til alperne og hele vejen til Island for at give sig i kast med Heli-skiing og cat-skiing.
Filmen giver et særligt og personligt indblik i sammenholdet i kernen af det danske freestyle-miljø og den fælles passion for kreativitet i sneen, de deler. Filmen viser en blanding af ski- og snowboard på mange forskellige steder og du kan blandt andre møde snowboarderen Sune Buschmann der rykker grænserne for dansk snowboard og Simon Houlind som bare gerne vil lave fantastiske tricks på film.
One & More er en dansk skifilm i høj kvalitet som får dig til at ønske den varede længere end de 29-minutter.

Læs mere om filmen her.

  1. Den Filmiske Pris: ”Brave New Wild”

Genre: Klatring
Instruktør: Oakley Anderson-Moore.
Medvirkende: Royal Robbins, Warren Harding, Oakley Anderson-­Moore, Mark Moore.
Locations: USA.
USA, 2015, 76 min.

1970: Efter knap en måneds friklatring nåede to amerikanske klatrere som de første toppen af Yosemites El Capitan. Bedriften var sensationel, og perioden betegnes som intet mindre end den amerikanske guldalder for klatring. Det er den periode, som filmen “Brave New Wild” skildrer med både humor og nostalgi. Instruktøren Oakley Anderson-Moore er selv datter af en af 1970’ernes klatreentusiaster. En dag falder hun over sin fars gamle videooptagelser fra hans vagabondagtige klatrefortid, hvilket bliver begyndelsen på en filmisk rejse tilbage i den amerikanske klatrings historie. En film som bør ses af alle klatrenørder og andet godtfolk med interesse i historie og en svunden klatretid, hvor det at klatre var lig at leve på kanten af samfundet.

AWARDS:
VINDER – Emerging Artist Award at Woods Hole Film Festival
VINDER – Best Feature Film at Film Festival Flix Mountain and Adventure Film Festival

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Nye Genre:”Outside Voices”

Genre: Løb
Instruktør: Joel Wolpert.
Medvirkende: Jenn Shelton og Anton Krupicka.
Locations: USA.
USA, 2015, 45 min.

Jenn Shelton er en tidens allerbedste kvindelige ultraløbere, og mange vil kende hende fra bogen “Born to Run” af Christopher McDougall. Men Shelton lever ikke, som man forestiller sig, at en professionel atlet gør det. Med sine ejendele stuvet sammen i en varevogn kørte Shelton for eksempel i sommeren 2015 rundt i den vestlige del af USA, hvor hun løb, levede og festede. Med hende var den legendariske løbefilminstruktør Joel Wolpert, som mange nok kender som instruktør på løbefilmen “In the High Country” med Anton Krupicka. I filmen “Outside Voices” skildrer Joel Wolpert Jenn Sheltons uortodokse ultraløbers liv og farverige personlighed. Det er blevet til en poetisk løbefilm, der giver tilskueren et sort/hvidt indblik i, hvad der driver de største personligheder inden for tidens ultraløb. En film om kærlighed til løb og om at tage livet, som det kommer.  

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Talentpris: ”Why We Run

Genre: Løb
Instruktør: Christian Norlyk og Lasse Noer.
Produktionsselskab: Jalabert Production.
Medvirkende: Kristian Eilersen.
Locations: Danmark.
Danmark, 2016, 2:6 min.

Hvorfor løber vi? Dette prøver den aarhusianske Christian Norlyk at svare på i sin nye kortfilm, hvor vi følger ultraløberen Kristian Eilersen, der er taget til Norge for at løbe 62 kilometer i de norske bjerge på kun 15 timer. Her forsøger filmen at komme bag og give indblik i, hvad der egentlig driver os til at løbe. Endsige hvad som får løbere til at skubbe sig selv og til at acceptere følelsen af smerte i benene, mens man løber for sig selv og stadig har modet til at løbe videre.  

Læs mere om filmen her.

  1. Debutantprisen:”Inflatable People”, “New Life Sufing” & “Everesting DK”

Inflatable People
Genre: Eventyr
Instruktør: Jacob Kastrup Haagensen
Produktionsselskab: Urban Packrafter
Medvirkende: Jacob Kastrup Haagensen, Konstantin Gridnevskiy, Jeremie Lamart, Patrick Dormischian, Henrik Bergquist, Ben Philips, Hjelm Nordström, Cai Koskinen, Martin Gustafson, Mikael Andersson, Sven-Erik Ekström, Martin Ward m.fl.
Locations: Sverige
Danmark, 2016, 14 min.

Danske Jacob Kastrup Haagensen er en mand, som brænder for Packrafting. Igennem de sidste mange år har han dedikeret dokumenteret Packrafting kulturen på film og som sådan skabt sig et navn i det internationale pack rafting miljø.

I filmen “Inflatable People” får man et helt unikt indblik i packrafting kulturen, når et internationalt hold af packraftere mødes til det første svenske packrafting træf, Swedish Packrafting Roundup, på floden Voxnan. Kom med på vandet og ved lejrbålet, når en flok engagerede friluftentusiater samles om deres fælles passion for den oppustelige båd, der er til at tage i rygsækken – man skal altid være beredt på at komme en tur i vandet.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

 

New Life Surfing
Genre: Surf
Instruktør: Tobias Weber-Andersen
Medvirkende: Herbert Miron, Juan Carlos, Lily Zecena, Wilma Weber-Andersen, Ziggi Miron.
Locations: Danmark
Danmark, 2016, 30 min.

Tag med ud på vandet, når Herbert bringer surfboards doneret af danske surfere til en lille surfskole for fattige børn i El Paredón, Guatemala. Oplev hvorledes der sættes nyt liv i brædderne, hvor børnene får udviklet deres selvværd og deres forståelse for havet og naturen, når de kommer ud på bølgerne med deres surfboards.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

 

Everesting DK
Genre: Løb
Instruktør: Simon Grimstrup, Thomas Stendys
Medvirkende: Henrik Leth, HNIE-elever m.fl.
Locations: Danmark
Danmark, 2016, 12 min.

Filmen ”EverestingDK” følger en gruppe danske trailløbere i deres kamp for at gennemføre et af Danmarks hårdeste trailløb. På vidt forskellige niveauer er de fælles om viljen og kampen for at opnå personlige mål i en større sags tjeneste, nemlig at løbe en masse højdemeter i noget af det stejleste terræn i Danmark omkring Himmelbjerget. En rute, hvor de hele tiden skal være koncentrerede i det teknisk svære terræn, der kræver, at de både har fokus på de nære og de fjerne mål. Der er tre forskellige distancer: Mount Everest (8.848 hm), Mount Blanc (4.808 hm) og Galdhøpiggen (2.469 hm). Alt sammen er i den gode sags tjeneste, hvor der løbes for Læger uden grænser – fordi løb gerne må give mening.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Juryens Specialpris: ”Dodo’s Delight”

Genre: Klatring
Instruktører: Sean Villanueva-O’Driscoll, Josh Lowell, Nick Rosen, Peter Mortimer.
Produktionsselskab: Reel Rock.
Medvirkende: Sean Villanueva-O’Driscoll, Captain Bob Shepton, Nico Favresse, Olivier Favresse, Ben Ditto.
Locations: Grønland.
USA, 2016, 28 min.

Pak din fløjte, hold på hat og briller og kom med til et skørt, prisvindende sejler eventyr i Polarcirklen ombord på skibet Dodo’s Delight. Følg Sean Villanueva-O’Driscoll, Ben Ditto samt brødrene Nico og Olivier Favresse på en spændende, musikalsk rejse over det åbne hav op til tidligere ubestigede bjergsider. En film som beskriver det stof, som eventyr er lavet af.

Læs mere om filmen her.

STORT TILLYKKE TIL ALLE VINDERNE!

Se det fulde program for hele programmet for D.A.F.F. 2016 her.

Se billeder fra awardaftenen her.