december 12, 2014 Nyheder Ingen kommentarer

Lørdag den 29. november 2014 blev Danish Adventure Film Festivals årlige awardshow afholdt. Der blev uddelt 10 priser, som alle hylder adventurefilm-genren. Man kan nu opleve såvel vinderfilmene som andre udvalgte film, når festivalen de næste to uger fortsætter i Aarhus og Odense.

Det handler om actionsport, eventyr og en god fortælling. Danish Adventure Film Festival viser adventurefilm på det store lærred, så publikum kan opleve eventyret på helt tæt hold og få adrenalinsus og inspiration fra verdens bedste ekstremsportsudøvere. Flere af vinderne af dette års priser handler også om det nære – eventyret i vores egen baghave, og om at gøre vores drømme til virkelighed ved ikke kun at tage på tur langt fra alfarvej, men også bruge den meget fantastiske natur, vi har i Danmark.

Her er de 10 vindere på årets adventurefilm festival, som løb med årets priser.

  1. Årets Bedste Film: ”Valley Uprising”

“Valley Uprising” er en historisk film om klatring i nationalparken Yosemite, som allerede er udråbt som den måske vigtigste klatrefilm i historien. Den har været 7 år undervejs og tager dig som seer gennem hele historien om, hvorledes generationer af klatrere gennem generationer har skubbet grænserne for klatring og kappes med hinanden om herredømmet på Yosemites klippevægge. “Valley Uprising” er en medrivende og uforglemmelig fortælling om denne dristige klatretradition i Yosemite National Park: Et halvt århundredes kamp mod tyngdekraften – og lovene i landet. Alt sammen med til at udvikle den ”no nonsens” klatretradition som i dag hersker i dalen, og som inspirere hele verden.

Instruktør: Nick Rosen og Peter Mortimer
Medvirkende: Nick Rosen og Peter Mortimer
USA, 2014, 98 min., Engelsk

 

  1. Årets Bedste Danske Film: ”Adventures in Your Own Backyard”

Adventures In Your Own Backyard tager dig med på fire eventyr i den danske baghave, for at vise hvad Danmark kan byde på af små og store eventyr. Du kommer med Matthias på buejagt, i det nordjyske, i håbet om at få ramt på en buk. Ikke langt fra Slangerup på Sjælland, har Danny bygget sin egen BMX-bane i baghaven og sammen med de lokale rødder, bliver cyklerne presset til det yderste. Simon og Jonas viser deres favorit trailspor frem, i skovene omkring Himmelbjerget, og ikke langt derfra, vil du som seer, komme med Thomas og Thomas helt til tops, i et af Danmarks højeste træer, med brændeovnen og sovepose.

Instruktør: Jeppe Svendsen
Medvirkende: Mathias Lystbæk Hyldgaard, Danny Sørensen, Simon Grimstrup, Jonas Borsøe Christensen, Thomas Münchow og Thomas Blomberg
Danmark, 2014, 52 min., Dansk

 

  1. Årets Actionsportsfilm: ”Finding Traction”

I årets mest ventede ultratrail løbefilm ”Finding Traction” følger vi ultratrailløberen Nikki Kimball i hendes kamp for at blive den hurtigste person i historien til at løbe Vermonts 273 mile lange ”Long Trail”. En legendariske trailrute som i årevis har været kampplads for alverdens trailløbere, og hvor Kimball drømmer om at være den hurtigste – ikke blot hos kvinderne, men hos begge køn. Filmholdet følger hende i fem dage og nætter, hvor hun løber igennem Green Mountains og giver et unikt indblik i den kamp, som det er at løbe ultratrail, samt den smerte og modstand hun må igennem for at nå sit mål. For Nikki handler det nemlig ikke kun om selve rekorden, men også om at inspirere kvinder til at dyrke ultrasport på lige fod med mændene. Har du en trail- eller ultraløber i blodet, er dette en film, som ikke må misses.

Instruktør: Jamie Jacobsen
Medvirkende: Nikki Kimball
USA, 2013, 56 min., Engelsk med engelske undertekster

 

  1. Årets Danske Actionsportsfilm: ”Skateboarding in La Paz”

I 2014 rejste et skateboarding crew til La Paz i Bolivia for at hjælpe skateboarder Milton Arellano med hans projekt om at bygge en offentlig skatepark. Mere end 100 skateboardere og byggemænd fra hele verden tilsluttede sig projektet. Resultatet af de lange arbejdsdage er en skatepark, der er velegnet til alle niveauer, og som er stor nok til at understøtte hele byen La Paz og mere til. Levis sørgede altså for økonomien og materialerne, men det var Milton og hans team, som gjorde skateparken til en realitet.

Instruktør: Simon Weyhe, Mathias Nyholm Schmidt
Medvirkende: Milton Arellano, Al Partanen, Josh Matthews, David Gravette, Chet Childress, Joey Pepper, Dan Plunkett og Marius Syvanen
Danmark, 2014, 23 min., Engelsk med engelske undertekster

 

  1. Årets Bedste Kortfilm: ”High Tension”

Med sine 8.848 meter er Mount Everest verdens mest eftertragtede bjergbestigning, og hvert år forsøger hundredevis af klatrere at nå toppen. I 2013 skabte bjerget overskrifter, da alpinisterne Ueli Steck og Simone Moro blev angrebet af en gruppe sherpaer. Mount Everest er efterhånden blevet et industrielt foretagende, hvor sherpaerne bliver betalt for at få uerfarne klatrere til toppen. Sherpaerne arbejder under dårlige arbejdsforhold, hvor de hver dag risikerer deres liv, for at turisterne kan få mulighed for at opleve verdens højeste bjerg. Spændingerne mellem sherpaer og bjergbestigerne havde stået på længe, og sammenstødet var uundgåeligt. ”High Tensions”-filmen fulgte episoden og giver et eksklusivt indblik i, hvad der skete den dag og hvorfor.

Instruktør: Peter Mortimer, Josh Lowell, Zachary Barr og Nick Rosen
Medvirkende: Ueli Steck og Simone Moro
USA, 2013, 40 min., Engelsk med engelske undertekster

 

  1. Årets Talentpris: ”Trailløb – en passion”

Kim Sørensen, som vi møder i filmen drives af opdagelsen af nyt land og hvad der gemmer sig bag næste hjørne. Tag med til tre kendte traillocations i Danmark og mærk passionen.

Instruktør: Nicolai Brix
Medvirkende: Kim Sørensen
Danmark, 2014, 4 min., Dansk

 

  1. Juryens Specialpris: ”Cerro Torre – A Snowballs Chance In Hell”

Årets mest omdiskuterede og vigtigste klatrefilm er uden tvivl ”Cerro Torre – A Snowball’s Chance in Hell”, hvor klatringens wonderkid David Lama giver sig i kast med at friklatre Cerro Torro. En bestigning som har givet meget røre – ikke mindst takket være filmningen af projektet. Det er en film, som har sat klatrehistorien i scene og åbnet op for diskussionen om, hvor tidens klatring er på vej hen. At filmen er åbningsfilm på årets Banff filmfestival siger alt om, at dette er en film langt ud over det sædvanlige.

Instruktør: Thomas Dirnhofer
Medvirkende: David Lama, Peter Ortner, Toni Ponholzer, Jim Bridwell og Markus Pucher
USA, 2014, 93 min., Østrigsk/engelsk med engelske undertekster

 

  1. Årets Nye Genrefilm: ”Déjame vivir”

I fodsporerne på sit store forbillede Bruno Brunod forsøger verdens bedste trailløber Kilian Jornet at sætte hastighedsrekord på de tre majestætiske bjerge: Mont Blanc, the Matterhorn og Mount Elbrus. Sammen med sine nære venner tager Kilian os med ud på en utrolig rejse over spektakulære landskaber, hvor vi oplever dem gå igennem frustrationer, smerte og glæde for at nå deres endelig mål. I grænselandet mellem trailløb, skyrunning og bjergbestigning viser Kilian, at intet er umuligt. Det handler bare om at have modet til at turde leve livet fuldt ud. I filmen får du også et indblik i, hvorfor Killian Jornet mener, at ”skyrunning” de næste år bliver det nye sort inden for ultratrail.

Instruktør: Sébastien Montaz-Rosset
Medvirkende: Kilian Jornet, Bruno Brunod m.fl.
Spanien, 2014, 60 min., Spansk med engelske undertekster

 

  1. Den Filmiske Pris: ”Afterglow”

’Afterglow’ er en revolutionerende ny ski kortfilm fra Sweetgrass production, folkene som gav os den revolutionerende skifilm Valhalla sidste år. I år er crewet tilbage med en sand sanse eksplosion af en ski kortfilm. Den kun ti minutter lange film er som den første i genren optaget udelukkende om natten. En film hvor man ser scener skiløbere iklædt i LED-besat skitøj osv. og som giver nogle helt fantastiske billede, når de pløjer gennem den kridhvide puddersne. Et helt klart ‘must-see’ for skifolk som vil visuelt overraskes, og en film der åbner op for en hel ny genre i skifilm.

Instruktør: Nick Waggoner
Medvirkende: Chris Benchetler, Pep Fujas, Eric Hjorleifson, Daron Rahlves
Storbritannien, 2014, 12 min., Engelsk

 

  1. Debutantprisen: ”The Dirtjumper”

Gregers Pedersen kan ikke få nok af at køre på mountainbike! Han er til dagligt smed og fik en dag lyst til at bygge sin egen bane. Med hjælp fra familie og venner har Gregers Pedersen derfor bygget sin egen mountainbikebane på en nærliggende mark. Mød en af Danmarks bedste dirtjumpers i et varmt og ærligt portræt af en ung jysk knægt, der gerne viser legepladsen frem.

Instruktør: Nikolaj Jungersen og Kasper Kiertzner
Medvirkende: Gregers Pedersen
Danmark, 2013, 6 min., Dansk

 

Se billeder fra awardaftenen her. Foto Johannes Bonde.

Skrevet af Nordic Adventure Film Festival