november 16, 2017 Nyheder Ingen kommentarer

En hyldest til dedikation, inklusion, fandenivoldskhed og ukuelig optimisme!

Du kender de danske eventyrere som Vitus Bering, Knud Rasmussen og Troels Kløvedal. Men kender du Jesper Ritzau? Er du én af de mange danskere, som elsker actionssport og eventyr. Så har du med sikkerhed meget at takke Jesper Ritzau for.

Jesper Ritzau var nemlig om nogen personificeringen af en lille gruppe dedikerede danske eventyrere, som tilbage i 80’erne og 90’erne gjorde ekstremsport til folkeeje i Danmark. Hvor det tidligere var få forundt at dyrke klatring, bjergbestigning. MTB, offpisteskiløb mm, endsige tage på ekspeditioner til alverdens afkroge, demokratiserede folk som Jesper Ritzau ekstremsporten bredt, med det resultat at alle vi danskere i dag har adgang til – og appetit for – outdoor og bjergsport, som en naturligvis del af vores hverdag.

Jesper Ritzau byggede bro mellem de klassiske eventyrere og en ny generation eventyrere – og det gjorde han med miljøet i Chamonix som forbillede. Bjergsportens arnested i Alperne som i 80’erne fik sin anden ungdom, og tiltrak nye generationer af eventyrere på jagt efter de mere ekstreme oplevelser inden for f.eks. ski, klatring, caving og paragliding. Intet var helligt for de nye eventyrer, intet var umuligt, havde man ikke selv udstyret kunne man låne af de andre i dalen. Aktiviteten i sig selv var ikke vigtigt, fokus var at komme ud og gøre det. Det var folk, der så muligheder hvor andre så begrænsninger. Hver især var de måske ikke de bedste til noget, men de havde en ustyrlig appetit på eventyret i hvilken som helst form. Og modsat tidligere tiders eventyrere havde den nye generation en iboende lyst og kommunikativ evne til at dele og formidle deres passion. Her så man bort fra tidligere tiders formelle strukturer. Ja, mødte du op om morgenen, var du velkommen med på tur – selvom du endnu ikke havde nogen erfaring. Og ja, det var før Facebook, Meetup og diverse apps! Manglede man et åbent omdrejningspunkt, så skabte man bare disse, hvilket Jesper blandt andet også gjorde, da han var medstifter af Nørrebro Klatreklub som et modspil til de mere regelrette foreninger.

Når NAFF i år stifter RITZAU PRISEN er det med det formål at hylde den dedikation, inklusion, fandenivoldskhed og ukuelige optimisme, som Jesper Ritzau om nogen repræsenterede i sin levetid. Jesper Ritzau var langtfra perfekt, ja på mange måder var den generation af eventyrere, som han repræsenterede, mere at sammenligne med pirater end bedsteborgere. Men netop det, at de ikke var perfekte, ja ikke var bange for at afsøge det uperfekte, var styrken som gav dem kræfter og mulighed til at afsøge nye grænser. Drivkræften var, at de var visionære og havde 100% appetit på livet og eventyret i alle former. Og det uanset om det var på Amagerfælled, på Kullen, i Chamonix eller andre steder i verden.

Kongstanken med RITZAU PRISEN er årligt at hylde en person eller en organisation, som udlever den ånd, som Jesper og hans generations eventyrere levede efter. Visionær, fordomsfri, rummelig, tolerant, givende og tilgivende.

> KØB BILLET

> FØLG MED PÅ FACEBOOK EVENT

Om Jesper Ritzau (1964-2007)
Jesper Ritzau startede med at bestige bjerge allerede som 20-årig. Han flyttede derefter til Chamonix for at lære håndværket ordentligt og arbejdede siden som klatreinstruktør, bjergguide og ekspeditionsleder i mange år. På cv’et står også guldgraver i Grønland, ligesom Jesper har været over 20 gange på toppen af Mont Blanc. Han ledte i 1989 den første danske klatreekspediton til Kaukasus, og deltog i 1991 i den første danske ekspedition til et 8.000 m bjerg, Dhaulagiri i Nepal. Han var siden ekspeditionsleder på et utal af klatreekspeditioner til Grønland, Kaukasus, Kirgisien, Kazachstan, Usbekistan, Kina og Nepal, samt var leder af to raftingekspeditioner i Nepal. Han har stået 6 gange på ski ned fra bjerge over 6000 meter og der blandt meget andet medstifter af Nørrebro Klatreklub. Samt med til at lave en række klatre- og bjergbestigningsfilm, som senere var kimen til Nordic Adventure Film Festival, som startede i 1996. Jesper Ritzau blev medlem nummer 394 af Eventyrenes klub og far til fire; Franciska, Theodor, Anton og Selma.

Skrevet af Nordic Adventure Film Festival