Du kender de helt store danske eventyrere som Vitus Bering, Knud Rasmussen og Troels Kløvedal. Men Danmark er historisk set spækket med banebrydende eventyrere og personer, som dedikerer deres liv i eventyrets ånd. Ritzau Prisen hylder årligt en person, et initiativ eller et tiltag, som gør noget ekstraordinært i eventyret tegn.

Ritzau Prisen 2021 går til podcasten ’Den Yderste Grænse’. En podcast om dansk ekspeditionshistorie med eventyren Bjørn Harvig som vært, produceret af Kontoret Juhl & Brunse for Nationalmuseets Mediehus ’Vores Tid’. Ifølge priskomiteen får podcasten prisen i år på baggrund af evnen til at formidle eventyret i en tid, hvor eventyret for folk flest har været lukket land på grund af corona-epidemien og der i den grad er behov for nye måder at formidle eventyret.

Podcasten ’Den Yderste Grænse’ er således en gribende påmindelse om, at eventyrets globale udsyn i dag er vigtigere end nogensinde for forståelse af vores samtid. For nok har corona-epidemien lært os at sætte pris på det nære og eventyret i vores baghave. Men det har også skabt et ekstra behov i at få perspektiver udenfor vores tryghedsskabende danske ligusterhække.

 

”Ifølge priskomiteen til Ritzau Prisen er  Podcasten ’Den Yderste Grænse’ en gribende påmindelse om, at eventyrets globale udsyn i dag er vigtigere end nogensinde for forståelse af vores samtid.

 

EVENTYRET SOM PODCAST

Podcasten ’Den Yderste Grænse’ fortæller om de danskere, som drog på ekspeditioner til verdens ende for at udvide vores alles perspektiver og give indsigt i andre kulturer – både nu og i fortidens fortællinger. Det er historierne om mødet med det fremmede, som måske ikke er så fremmede endda. Det handler om oplevelser, der ender med at forandre de rejsende og give dem nye indsigter i de uendeligt mange måder, mennesker kan leve livet på. 

Når vi i år hylder Podcasten ’Den Yderste Grænse’, er det en hyldest til formidlingen af de mange danske eventyrere, der gør os alle sammen klogere på den verden, vi lever i. Fortællingen om de mange mænd og kvinder, hvis nysgerrighed overvinder farer og formaninger, således at offentligheden bredt kan få en kvalificeret demokratisk samtale om den globale verden, vi alle lever i.

Podcasten ’Den Yderste Grænse’ forener således fornemt eventyrets fortid og nutid for os alle i et yderst vellykket format”; udtaler priskomiteen til Ritzau Prisen.

’Den Yderste Grænse’ podcasten ligger som sådan i naturlig forlængelse af Nationalmuseets omfattende forsknings- og formidlingsindsats på området, hvor museet har en lang tradition for at formidle verdens kulturer og skabe udstillinger med udgangspunkt i museets samling af etnografiske genstande.

Læs mere og hør ’Den Yderste Grænse’ her: https://natmus.dk/vorestid/podcast-den-yderste-graense/

 

OM RITZAU PRISEN

Du kender måske ikke navnet, men Jesper Ritzau var om nogen personificeringen af en lille gruppe dedikerede danske eventyrere, som tilbage i 80’erne og 90’erne gjorde eventyret til folkeeje i Danmark. Han byggede bro mellem de klassiske eventyrere og en ny generation eventyrere – folk, der så muligheder hvor andre så begrænsninger og havde en ustyrlig appetit på eventyret i hvilken som helst form.

Nordic Adventure Film Festival uddeler hvert år Ritzau Prisen med det formål at hylde den dedikation, inklusion, fandenivoldskhed og ukuelige optimisme, som Jesper Ritzau repræsenterede i sin levetid. Hvert år hyldes en eller flere person som udlever den ånd, som Jesper og hans generations eventyrere levede efter: Visionær, fordomsfri, rummelig, tolerant, givende og tilgivende.

 

KOM MED TIL RITZAU PRISEN

Vær med til at hylde Podcasten ’Den Yderste Grænse’, når Ritzau Prisen officielt uddeles i forbindelse med Nordic Adventure Film Festival lørdag d. 27. november 2021 kl. 14.00 i Cinemateket, København. Folkene bag podcasten vil være til stede for at få overrakt prisen.

Skrevet af Nordic Adventure Film Festival