oktober 31, 2019 Nyheder Ingen kommentarer

Eventyrere hyldes for at give en stemme til etniske minoriteter og opretholde eventyrets grundvilkår.

Du kender de store danske eventyrere som Vitus Bering, Knud Rasmussen og Troels Kløvedal. Men Danmark er spækket med banebrydende eventyrere og personer, som dedikerer sig i eventyrets ånd. Ritzau Prisen hylder årligt en eller flere personer, som har gør noget ekstraordinært i eventyret tegn.

”Dem som blev”
Ritzau Prisen går i 2019 til eventyrerne Nina Rasmussen og Hjalte Tin. Ifølge priskomiteen får de prisen i år på baggrund af deres årelange dedikation til eventyret samt deres seneste rejser til Syrien, hvor de gennem ord og billeder har dokumentet kurdernes situation. I bogform, såvel som indspark i samfundsdebatten generelt.

Da de syriske flygtninge kom til Danmark, rejste Nina Rasmussen og Hjalte Tin nemlig den anden vej, ned til dem der blev, dem der ikke bankede på Europas dør, men blev i Syrien og Irak, og kæmpede for at skabe et land, der er værd at bo i. De krydsede ind i krigsområdet, kørte på Syriens støvede landeveje, besøgte de modige unge kvinder ved fronten, boede hos gæstfri familier og talte med lederne.

Ifølge priskomiteen til Ritzau Prisen er Nina Rasmussen og Hjalte Tin’s projekt en påmindelse om, at eventyrets grundvilkår i dag er vigtigere end nogensinde. Det at drage ud for at møde det fremmede i kød og blod, er ikke blot aktuelt, det er en bydende nødvendighed, at eventyrere gør dette i en stadig mere kompleks verden.”

Nina Rasmussen og Hjalte Tin kom således i bedste tradition bag om kurdernes ukendte revolution, fik indsigt i begyndelsen på et nyt demokratisk samfund med lige ret for kvinder og mænd, og mødte områdets arabere og kurdere, kristne og muslimer.

Eller som Nina Rasmussen og Hjalte Tin selv udtrykker det; ”Hvad kurderne ender med at redde af deres store, visionære samfundseksperiment er umuligt at vide i dag, men hvad der end må ske med kurdernes revolution i fremtiden, så har den faktisk eksisteret i syv år. Det er værd at notere i verdenshistoriens store bog, at der midt i den værste og blodigste krig i Mellemøsten var en befolkning som ønskede forsoning, demokrati og kvindefrigørelse og som med våben, politisk kløgt og store ofre virkeliggjorde deres vision. Som skabte håb om demokrati for Kurdistan og Syrien. Dét holder regionens diktatorer vågne om natten. Og dét fortjener vores alles støtte.”

Eventyrets grundvilkår

Vi lever i en tid hvor den danske ligusterhæk vokser sig større, og hvor forståelsen for det fremmede og det anderledes bliver stadigt mere svækket og polariseringen højere – trods en øget globalisering. Ja, vi lever i en tid, hvor nuancerne nemt forsvinder, hvor de tweetbaserede holdninger vinder frem baseret på hurtige søgninger på Google og et ekkokammer på de sociale medier,” udtaler Bugge Holm Hansen, formand for priskomiteen til Ritzau Prisen & festivaldirektør.

Nina Rasmussen og Hjalte Tin’s projekt med at rejse ud og beskrive Kurdernes situation som sådan ikke kun en vigtig stemme i en samtid, hvor fordybelse, historisk klarsyn og det fysiske møde har trænge kår. Det er en påmindelse om, at eventyrets grundvilkår i dag er vigtigere end nogensinde. Det at drage ud for at møde det fremmede i kød og blod, er ikke blot aktuelt, det er en bydende nødvendighed, at eventyrere gør dette i en stadig mere kompleks verden. Nina Rasmussen og Hjalte Tin er levende ambassadører for eventyret anno 2019 og priskomiteen er beærede over at tildele dem Ritzau Prisen 2019.

Om Ritzau Prisen

Du kender måske ikke navnet, men Jesper Ritzau var om nogen personificeringen af en lille gruppe dedikerede danske eventyrere, som tilbage i 80’erne og 90’erne gjorde eventyret til folkeeje i Danmark. Han byggede bro mellem de klassiske eventyrere og en ny generation eventyrere – folk, der så muligheder hvor andre så begrænsninger og havde en ustyrlig appetit på eventyret i hvilken som helst form.

Nordic Adventure Film Festival uddeler hvert år Ritzau Prisen med det formål at hylde den dedikation, inklusion, fandenivoldskhed og ukuelige optimisme, som Jesper Ritzau repræsenterede i sin levetid. Hvert år hyldes en eller flere person som udlever den ånd, som Jesper og hans generations eventyrere levede efter: Visionær, fordomsfri, rummelig, tolerant, givende og tilgivende.

Kom med til Ritzau Prisen

Vær med til at hylde Nina Rasmussen og Hjalte Tin, når Ritzau Prisen officielt uddeles i forbindelse med Nordic Adventure Film Festival lørdag d. 23. november 2019 kl. 15.00 i Cinemateket, København. Nina Rasmussen og Hjalte Tin vil være til stede for at få overrakt prisen. Arrangementet er åbent for alle og pressen inviteres med til at deltage.

Skrevet af Nordic Adventure Film Festival