Årets Nordic Adventure Film Festival er lige om hjørnet. I år åbnes festivalen, tirsdag d. 19 november, af filmen ’The Last Mountain’ om en dramatiske redningsaktion på K2, vinteren 2018. Under festivalen kommer filmens hovedpersonen, bjergbestigeren Adam Bielecki, på besøg for at introducere filmen.

Sammen med en polsk gruppe af bjergbestigere forsøger Adam Bielecki i 2018 at gennemføre en vinterbestigning af K2. Noget der er forsøgt talrige gange, men som endnu aldrig er lykkedes. Under bestigningen modtager teamet en besked om problemer fra det nærliggende bjerg, Nanga Parbat. Den franske klatrer Elisabeth Revol og hendes polske partner Tomasz Mackiewicz er nået til Nanga Parbat, men besked er klar: Tomasz er i store problemer, han kan ikke længere bevæge sig og må evakueres. Adam Bielecki og Denis Urubko opgiver deres plan om K2 og begiver sig på en livsfarlig redningsaktion for at redde Elisabeth og Tomasz på Nanga Parbat. De formår at redde Elisabeth Revols, som var strandet på toppen. Tomasz Mackiewicz, der var sammen med hende i bjergene, må forblive på bjerget for evigt.

Hvert år spørger National Geographic journalister, fotografer, filmskabere og atleter om deres bud den eventyrer der har inspireret mest i det overståede år. Konkurrencen om at modtage titlen som ’Årets Eventyrer’ er hård, men i 2019 var der ingen tvivl. Titlen modtog Adam Bielecki og Denis Urubko i fællesskab for at droppe deres forsøg på at vinterbestige K2, og i stedet begive sig ud på en dramatisk og livsfarlig redningsaktion, der ender med at redde liv.

Den polske superstjerne Adam Bielecki er bare som 36-årig allerede rykket op i den absolutte top blandt bjergbestigere, og har fortsat meget mere at byde på. Udover talrige bestigninger på fem kontinenter, har han vinter førstebestigninger på de to 8000-metere Gasherbrum I og Broad Peak. Alle bestigningerne er foretaget uden brug af supplerende ilt.

Der findes 14 bjerge over 8000 meters højde. Alle er blevet besteget både sommer og vinter, på nær et bjerg. K2 står fortsat tilbage – ubesteget om vinteren. Kun få ved, at polske bjergbestigere står bag 10 af de første vinterbestigninger. ’The Last Mountain’ handler om Adam Bielecki og Denis Urubko seriøse forsøg i 2018, og skildre samtidig den redningsaktion der ender med at redde Elisabeth Revols, mens Tomasz Mackiewicz, der var sammen med hende i bjerget, ikke overlevede.

Filmen er en gribende fortælling om op- og nedture under ekstreme betingelser, og en oplagt film til at åbne Nordic Adventure Film Festival. ’The Last Mountain’ åbner dette års festival i Cinemateket d. 19 november kl. 19:00. Derudover vises filmen i Cinemateket torsdag d. 21 november kl. 19:00 og 21:15. Her vil filmens helt, Adam Bielecki, vil være til stede i salen under begge visninger. Både til at introducerer filmen og til efterfølgende spørgsmål.

Derudover vises filmen i Øst For Paradis i Århus d. 30 november kl. 17:00.

 

Besøget er gjort muligt i samarbejde med Nordic Adventure Film Festival, Black Yak og Fritidsagenten

Information om filmen:

Film: The Last Mountain
Af:  Dariusz Zaluski
Medvirkende: Dariusz Zaluski, Adam Bielecki, Maciej Bedrejczuk, Piotr Tomala, Denis Urbko, Piotr Pawlus
Instruktør: Dariusz Zaluski
Polen, 2018
DCP, 82 min.
Engelske undertekster

Skrevet af Nordic Adventure Film Festival