Rasmus Tage Tonboe modtager Ritzau Prisen 2020

– Hav-is forsker hyldes for sin deltagelse på historisk polarmission

Du kender de store danske eventyrere som Vitus Bering, Knud Rasmussen og Troels Kløvedal. Men Danmark er spækket med banebrydende eventyrere og personer, som dedikerer sig i eventyrets ånd. Ritzau Prisen hylder årligt en eller flere personer, som gør noget ekstraordinært i eventyret tegn.

Ritzau Prisen 2020 går til hav-is forsker Rasmus Tage Tonboe fra Danmarks Meteorologiske Institut. Ifølge priskomiteen får han prisen i år på baggrund af hans dedikation til at forske i de globale klimaforandringer og sin deltagelse på ”MOSAiC” ekspeditionen, som er den hidtil største ekspedition i Arktis.

Ifølge priskomiteen til Ritzau Prisen er Rasmus Tage Tonboe og hans deltagelse i den historiske MOSAiC-ekspedition en påmindelse om, at eventyrets grundvilkår i dag er vigtigere end nogensinde. Det at drage ud for at blive klogere på verden, er ikke blot aktuelt, det er en bydende nødvendighed, at vi gør dette i en stadig mere kompleks verden, hvor globale udfordringer som klimaforandringerne er med til at ændre grundvilkårene på jorden.

“Ifølge priskomiteen til Ritzau Prisen er Rasmus Tage Tonboe og hans deltagelse i den historiske MOSAiC ekspedition en påmindelse om, at eventyrets grundvilkår i dag er vigtigere end nogensinde. Det at drage ud for at blive klogere på verden, er ikke blot aktuelt, det er en bydende nødvendighed.”

DEN FORSKENDE EVENTYRER
Vi lever i en tid, hvor coronakrisen har været med til at sætte fokus på behovet for at gentænke den måde, vi lever på. Det er blevet endnu mere tydeligt, at vi skal tage vare på såvel hinanden og vores klode. Vi lever i en tid, hvor nuancerne nemt forsvinder og de tweetbaserede klimaholdninger vinder frem baseret på hurtige søgninger på Google og et ekkokammer på de sociale medier. De klassiske eventyrere var som sådan ofte forskere, der i videnskabens øjemed drog ud for at blive klogere på verden, og vi ønsker med årets pris at sætte fokus på vigtigheden af fortsat at basere vores viden på forskning på information samlet ude i verden,” udtaler Bugge Holm Hansen, formand for priskomiteen til Ritzau Prisen, og fortsætter:

Når vi i år hylder de danske forsker Rasmus Tage Tonboe, er det som hyldest til en moderne eventyrer som uselvisk gør os alle sammen klogere på den verden vi lever i. Ikke blot er hans deltagelse på ekspeditionen en fantastisk bedrift som aftvinger den største anerkendelse, det er også fortsættelsen af en århundrede lang tradition om at drage ud i arktiske områder for at finde svar. Isbryderen “Polarstern” følger som sådan i kølvandet på skibet “Fram” med den norske opdagelsesrejsende Fridtjof Nansen.”

Den danske forsker Rasmus Tage Tonboe var med om bord i knap tre måneder på isbryderen, der lod sig fryse fast i havisen. En deltagelse som komiteen spår i fremtiden vil fremstå som et af de største danske eventyr gennem tiderne.

”MOSAiC” ekspeditionen er den hidtil største og dyreste ekspedition i Arktis. Flere hundrede forskere fra over 20 lande, herunder Danmark, boede på skift på skibet for at forske i blandt andet klima og Arktis for at samle informationer om de effekter, global opvarmning har. Ekspeditionen har kostet over en milliard danske kroner.

Gennem et år drev forskerne ombord på en isbryder med havisen ved Nordpolen. Alt sammen for at få en større forståelse af Arktis’ rolle i forbindelse med globale klimaforandringer. Forståelsen af klimaet i Arktis har til dato været begrænset på grund af mangel på observationer fra især vinter og forår, hvor området som en konsekvens af den tykke havis er svært fremkommeligt. Netop ved at være til stede gennem et helt år håber forskerne at kunne udfylde de huller, der er i den eksisterende viden om Arktis, der beskrives som “den globale opvarmnings epicenter”.

OM RITZAU PRISEN
Du kender måske ikke navnet, men Jesper Ritzau var om nogen personificeringen af en lille gruppe dedikerede danske eventyrere, som tilbage i 80’erne og 90’erne gjorde eventyret til folkeeje i Danmark. Han byggede bro mellem de klassiske eventyrere og en ny generation eventyrere – folk, der så muligheder hvor andre så begrænsninger og havde en ustyrlig appetit på eventyret i hvilken som helst form.

Nordic Adventure Film Festival uddeler hvert år Ritzau Prisen med det formål at hylde den dedikation, inklusion, fandenivoldskhed og ukuelige optimisme, som Jesper Ritzau repræsenterede i sin levetid. Hvert år hyldes en eller flere person som udlever den ånd, som Jesper og hans generations eventyrere levede efter: Visionær, fordomsfri, rummelig, tolerant, givende og tilgivende.

KOM MED TIL RITZAU PRISEN
Vær med til at hylde Rasmus Tage Tonboe, når Ritzau Prisen officielt uddeles i forbindelse med Nordic Adventure Film Festival lørdag d. 28. november 2020 kl. 15.00 i Cinemateket, København. Rasmus Tage Tonboe vil være til stede for at få overrakt prisen. Arrangementet er åbent for alle.

> LÆS MERE OM RITZAU PRISEN 

> DOWNLOAD 14 HIGH-RES BILLEDER AF RASMUS TAGE TONBOE OG EKSPEDITIONEN MOSAIC (Billederne kan bruges frit til omtale, så længe fotocredit nævnes således: [fotografens navn], Alfred Wegener Institute)

For mere information kontakt formand for priskomiteen & festivaldirektør Bugge Holm Hansen, bugge@adventurefilmfest.dk.

Skrevet af Nordic Adventure Film Festival