december 9, 2015 Nyheder Ingen kommentarer

I lørdags blev Danish Adventure Film Festivals årlige awardshow afholdt, hvor der blev uddelt 10 priser, som alle hylder adventurefilm-genren.

Det handler om actionsport, eventyr og en god fortælling. Danish Adventure Film Festival viser adventurefilm på det store lærred, så publikum kan opleve eventyret på helt tæt hold og få adrenalinsus og inspiration fra verdens bedste ekstremsportsudøvere. Flere af vinderne af dette års priser handler også om det nære – eventyret i vores egen baghave, og om at gøre vores drømme til virkelighed ved ikke kun at tage på tur langt fra alfarvej, men også bruge den meget fantastiske natur, vi har i Danmark.

Her er de 10 vindere på årets adventurefilm festival, som løb med årets priser:

  1. Årets Bedste Film: ”A Line Across The Sky”

Genre: Klatring
Instruktør: Sender Films & Big UP Productions.
Produktionsselskab: Sender Films & Big Up Productions.
Medvirkende: Tommy Caldwell og Alex Honnold.
Locations: Patagonien, Chile/Argentina.
UK, 2015, 40 min.

Syv bjergtoppe og to klatrere med et mål. Det er essensen af filmen A Line Across the Sky, der følger klatrerne og vennerne Tommy Caldwell og Alex Honnold under deres forsøg på at fuldføre the Fitz Roy Traverse, som er kendt for at være en af de mest eftertragtede bedrifter at have på CV’et inden for moderne alpinisme. Det er en udfordrende rute over syv bjergtoppe, og med 13.000 fods vertikal klatring er det ikke just en let bedrift. Det er svært at forestille sig, at det også kan være sjovt – men Tommy og Alex beviser, at selv de vildeste fysiske udfordringer kan være ikke bare inspirerende, men også underholdende. Se filmen om ruten, som gav dem PIOLET D’OR prisen i 2015 som symbol på, at dette var en helt ekstraordinær bedrift. Et must see for alle som klatrer. 

Andre awards: BANFF, Best Film: Climbing, 5pointfilm festival, Spirit of Adventure, 2015.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Bedste Danske Film: ”Den perfekte mand”

Genre: Løb
Instruktører: Kasper Kiertzner og Jonas Møller.
Produktionsselskab: Playground Production.
Medvirkende: Asser Jon Nielsen og Ida Madsen.
Locations: Bolivia.
Danmark, 2015, 30 min.

Fra sin bolivianske bjergtop arbejder Asser med humanitært arbejde sammen med sin kæreste Ida. Når han har fri, løber han 40 kilometer i Bolivias bjergrige ørken for at blive Danmarks bedste maratonløber. Hans liv foregår på afstand, han har et hjerte og en mental styrke, som for mange ligger langt væk fra jantelovens Danmark. Står vi foran den moderne mand anno 2015? Og kan man i bestræbelserne efter at blive den bedste forene kærlighed til et andet menneske med sine egne personlige ambitioner? Instruktør Kasper Kiertzner og fotograf Jonas Møller har fulgt Assers liv i Bolivia henover vinteren 2015, hvor de kommer tæt på hans kontroversielle holdninger til livet, hans træning, parforholdets op- og nedture samt konsekvenserne ved at gå 100 procent efter et mål!

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Actionsportsfilm: ”UnReal”

Genre: MTB
Instruktør: Teton Gravity Research og Anthill Films.
Produktionsselskab: Teton Gravity Research + Anthill Films.
Medvirkende: Brandon Semenuk, Brett Rheeder m.fl.
Locations: California, Wyoming, British Columbia.
Canada, 2015, 45 min.

MTB filmen UnReal er årets mest innovative feature mountainbike film. En film som handler om at bryde grænserne på to hjul og løsrive sig fra de rammer, der definerer, hvad der er virkeligt, og hvad der ikke er. Med betagende grafik og fantasi tager Teton Gravity sit publikum med på en rejse til en grænseløs verden i UnReal, hvor gletsjervægge forvandles til mountainbike spor, og hvor regn og sne ikke er de eneste elementer, der falder fra himlen. Filmen leger med det visuelle og vækker følelser af både ærefrygt og glæde – følelser, som kun eventyrere, der kører MTB, virkelig kan forstå. Denne film er dedikeret til drømmere, der bryder reglerne og aldrig vokser op, og til dig der også drages af den grænseløse verden, hvor intet er umuligt.  

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Danske Actionsportsfilm: ”Det rød-hvide bånd – Danmark rundt i havkajak”

Genre: Kajak
Instruktør: Thor F. Jensen.
Produktionsselskab: Thordox.
Medvirkende: Thor F. Jensen, Kay Polaniok, Jennifer Weis m.fl.
Locations: Danmark.
Danmark, 2014, 60 min.

Thor og Kay vil ro Danmark rundt i kajak. Deres mål er at erobre det eftertragtede rød-hvide bånd, som tildeles de havkajakroere, der formår at ro rundt om Danmark efter et bestemt regelsæt, der blandt andet dikterer, at roerne skal klare sig selv på turen og ikke må modtage provision eller hjælp ude fra. Med iver og glæde gør Thor og Kay sig klar til starten ved Vidåslusen i Vadehavet, hvorfra de fortsætter ruten nordpå mod Grenen. Men allerede på vestkysten blæser Thor og Kay inde, og uenigheden begynder at ulme. Det bliver starten på en lang og sej odysse med surfere og havguder, hvor både kajakfærdigheder og venskab kommer på en hård prøve. Erobringen af det rød-hvide bånd bliver stadig mere tvivlsom, men Thor og Kay kæmper videre. Vil det lykkes dem at ro hele vejen rundt om Danmark i kajak?

Læs mere om filmen her.

  1. Årets Bedste Kortfilm:”Paul”

Genre: Surf
Instruktører: Victor van Vloten og Robert van Wingerden.
Produktionsselskab: Jaja Film Productions.
Medvirkende: Paul Tinotenda.
Location: Sydafrika.
Holland, 2015, 15 min.

Gør dig klar til en inspirerende historie om Paul, som er en 13-årig dreng, der vokser op i townshipbyen Dunoon i Capetown i Sydafrika med en drøm om at blive surfer. En drøm han tænker på hele dagen hver eneste dag, mens resten af området, han bor i, kun venter på, at det bliver fredag, så ugelønnen kan bruges på alkohol og stoffer. Men det er ikke let for drenge som Paul at surfe. Der er ingen transport fra Dunoon til stranden og heller ingen penge til det rette udstyr. Hvis du har brug for penge til at købe det rigtige udstyr, kan du låne penge online. Når du låner penge fra en pålidelig online långiver som Eksperten, kan du få en god rente og spare penge. Heldigvis findes der en organisation, der tre gange om ugen samler Paul op uden for byen og sætter ham af ved Blouberg Beachs kridhvide sand, så han kan udleve sin surferdrøm. I dokumentaren følger vi Pauls liv i en uge og bliver indviet i hans drømme og den kultur, som han jagter dem i. Historien fortælles i øvrigt af det legendariske surfikon Robby Naish, som også ses i filmen.

Læs mere om filmen her.

  1. Årets Talentpris: ”Børnene fra hjertebjerget”

Genre: Klatring
Instruktør: Andreas Thaulow.
Produktionsselskab: Thaulow Film.
Locations: Grønland.
Danmark/Norge, 2015, 10 min.

I det nordvestlige Grønland på øen Uummannaq står det karakteristiske Hjertebjerg og troner over en lille by. I byen ligger et børnehjem, og da en gruppe danske klatrere kommer til byen for at bestige Hjertebjerget begynder de at inddrage børnene fra børnehjemmet i deres klatreaktiviteter. Med den imponerende grønlandske natur som kulisse undersøger ‘Børnene fra hjertebjerget’ den eventyrlyst, der driver mennesker til at opsøge farer og udfordringer samtidig med, at det er en bevægende fortælling om en gruppe udsatte børn og deres glæde ved klatring. ‘Børnene fra hjertebjerget’ er ikke kun en film om klatring, men også en film om mennesker.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Juryens Specialpris:”Jurek”

Genre: Klatring
Instruktør: Paweł Wysoczanski.
Medvirkende: Jerzy Kukuczka og Reinhold Messner.
Locations: Polen, Nepal, Italien, Syd Korea.
Polen, 2014, 75 min.

Polske Jerzy Kukuczka med kælenavnet Jurek regnes af mange i alpinist kredse som verdens bedste bjergbestiger gennem tiderne. I dokumentaren Jurek følger vi hans kamp for at blive den første i verden, der bestiger alle verdens fjorten 8000 meter toppe. Et kapløb mellem den fattige polske minearbejder og den velhavende Reinhold Messner. Filmen har vundet et hav af priser på diverse klatrefilm festivaller over hele verden. Filmen Jurek er som sådan både et portræt af Jurek selv, men også af en generation af polske “no nonsens” bjergbestigere, som med meget få midler ryster hele den etablerede klatreverden. Jurek ser som sådan tilbage på en mand og et polsk klatremiljø, som gik til kanten og ofte ud over den – flere gange med fatale følger i processen.  

Awards: Grand Prize, VIMFF, Grand Prize, International Mountaineering Film Festival in Teplice, People’s Choice Award, Ladek Mountain Film Festival.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Årets Nye Genrefilm:Heritage”

Genre: Eventyr/Jagt
Instruktør: Joachim Bruun.
Produktionsselskab: Percy Film.
Medvirkende: David Carsten Pedersen.
Locations: Mariager.
Danmark, 2015, 20 min.

David er en passioneret jæger, og i hans familie har man en stærk tradition for at passe på alt vildt. Derfor sætter David sig for at nedlægge en råbuk med bue, og det skal ske i den skov, som hans farfar plantede, og som hans familie netop har overtaget. Heritage følger Davids forberedelser og selve jagten efter bukken. Hvis det lykkes ham at nedlægge råbukken, vil det være den første buk, der er nedlagt med bue i netop denne skov. Men undervejs finder David ud af, at jagten på bukken betyder mere for ham, end han havde regnet med. En film som tager dig med på jagt i de danske skove, og som ikke mindst gør dig klogere på skovenes design og funktion, endsige giver filmen et portræt af de folk, som passer på og skaber vores skove.  

Læs mere om filmen her.

  1. Den Filmiske Pris:Citadel”

Genre: Klatring
Instruktør: Alastair Lee
Produktionsselskab: Posing Productions
Medvirkende: Matt Helliker og Jon Bracey.
Locations: Alaska
England, 2015, 60 min.

Den førende britiske adventurefilmskaber Alastair Lee er tilbage med en helt ny klatrefilm; The Citadel. En film hvor vi følger de britiske alpinister Matt Helliker og Jon Bracys rejse til stort set uberørte dele af Alaska. De bevæger sig i områder, som byder på hårde pionær bestigninger i fantastiske omgivelser. Filmen er den første feature klatrefilm, som er fuldt optaget i 4K, og er som sådan en rejse ind i en ny æra for alverdens bjergfilm, hvor tekniske muligheder gør, at tilskueren kan komme uhørt tæt på de to klatrere.

Læs mere og se trailer fra filmen her.

  1. Debutantprisen: ”Eventyr i blodet”

Genre: Løb
Instruktører: Mathias Kolringen og Lars Hald.
Produktionsselskab: Whiteout Adventures.
Medvirkende: Mathias Kolringen, Lasse Kristian Suhr, Per Munch og Anne Cecillie Bechmann.
Locations: Lapland, Sverige.
Danmark, 2015, 20 min.

Vi moderne mennesker fylder vores hverdag med smartphones, internet og magelighed. Fokus ligger i hverdagen på familien og vennerne, og så skal karrieren jo også passes i processen. Vi er som sådan blevet komfortable, og burde også være tilfredse. Men noget skubber til os, og dét ‘noget’ er ifølge instruktørerne Mathias Kolringen og Lars Hald eventyret, som bobler i vores blod. Det er denne søgen efter eventyr, de to filmmagere sætter spot på i filmen Eventyr i blodet, som følger en gruppe løbere gennem de svenske fjelde nord for Polarcirklen. I filmen kan du som sådan blive udfordret på dine idéer om det gode liv og blive inspireret til dit næste eventyr, når vi viser den danske løbefilm, som sætter spot på menneskets nedarvede eventyrlyst.

Læs mere om filmen her.

STORT TILLYKKE TIL ALLE VINDERNE!

Se det fulde program for hele programmet for D.A.F.F. 2015 her.

Se billeder fra awardaftenen her.

 

Skrevet af Nordic Adventure Film Festival